Økonomi hjemmetræning

Servicelovens § 32 giver kommunen mulighed for at yde økonomisk støtte til familier, der giver deres barn en intensiv optræning i hjemmet. Læs mere her
 
Tabt arbejdsfortjeneste:
Servicelovens § 42 giver kommunen mulighed for at yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et hjerneskadet barn. Ydelsen er betinget af, at det anses for mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer barnet. Ydelsen fastsættes på baggrund af den tidligere bruttoindtægt, dog højst med et beløb på 19.316 kr.om måneden svarende til 37 t/uge (2011 sats). Læs mere her

Det er Hjernebarnets erfaring, at en gennemsnitlig dansk familie, der giver sit barn en intensiv genoptræning i hjemmet, har brug for at søge støtte til følgende udgifter:

  • tabt arbejdsfortjeneste/lønkompensation (37 t/uge), som eventuelt kan deles mellem forældrene

  • Materialer, kurser og løn til hjælpere.

§ 32 giver forældrene mulighed for at søge om at få udgifter til kurser, materialer og løn til hjælpere dækket ialt op til 544.731 kr.årligt (2011 sats)
 
Materialer:
www.sm.dk/Temaer/sociale-omraader/Handicap/Ydelser/tabt-arbejdsfortjeneste/Sider/Start.aspx

Materialeudgifterne varierer meget i forhold til, hvilket træningsprogram familien anvender, hvorvidt familien kan producere materialer selv, samt om familien har mulighed for at skaffe materialer gratis/brugt. Nogle familier har mulighed for at låne materialer af andre familier.

Såfremt familien genoptræner efter ABR-metoden, er der ikke mange materialeudgifter, eftersom materialerne begrænser sig til en massagebænk, håndklæder, samt diverse skamler og puder. Såfremt familien genoptræner efter FHC-metoden, er der behov for væsentlig flere materialer.

Ved FHC er der behov for en del pap til at producere materialer til det intellektuelle program. Der er en god chance for at få pap gratis fra firmaer (fraklip).

Familier kan ofte også låne/købe sig til materialer fra andre familier der er færdige med at bruge deres materialer.

Andre materialer som overheadladder, sliske mv. kan man producere ud fra tegninger fra FHC. Priserne varierer meget alt efter materialevalg, samt efter om man selv kan fremstille redskabet, eller om man må købe sig til håndværkerhjælp.

Materialer som Medulla-madras, iltflaske og regulator, reflex bags, respiratory patterning machine, gravity free-udstyr osv. må man købe sig til.

På Hjernebarnets chatroom vil man ofte støde på fine materialer, der sælges efter at have været brugt kun til ét barn.

Hjælpere:
Det er muligt at ansætte én eller flere hjælpere og få dækket lønudgifter via Servicelovens §32. Hvordan hjælperne aflønnes er forskelligt fra kommune til kommune. Nogle forældre varetager selv at lønne og får refunderet pengene fra kommunen, andre familiers hjælpere lønnes via kommunens lønningskontor.

Det er ikke nødvendigvis bedst at ansætte en hjælper som har relevant uddannelse. Det vigtigste er at kemien passer hjælper og familie imellem, samt at hjælperen har hjertet på rette sted.

Hjælpere findes ved annoncering i aviser, opslag på skoler mv, via www.formidlingen.dk eller ved at nogen kender nogen.

Kurser, rejser og ophold:
Kurserne foregår typisk i Danmark, USA eller Italien.

Hvis kurserne foregår i Danmark kan familien søge om at få kursusudgifter og ophold i forbindelse med dette betalt.

Kurser i udlandet dækkes ikke af Servicelovens §32 og disse må familien selv betale.

Rejser familien til Philadelphia i USA er det vigtigt at undersøge priserne hos forskellige rejseselskaber, da priserne kan variere meget. Har familien mulighed for at bestille billetter i god tid og kan de rejse uden for ferietiden, kan der ofte opnås rabat. Flyselskaberne har en serviceordning for handicappede, som familierne kan benytte. Det betyder, at børnene kan blive transporteret i lufthavnen. Til Philadelphia skal man skifte fly én eller flere gange, derfor kan det være hensigtsmæssigt at benytte den service. Ofte kan man undgå at stå i kø ved paskontrollen, og man er sikker på, at blive transporteret hen til det rette sted.

Vælger familien at flyve til New ark lufthavn i New york vil det kunne gøres uden flyskift undervejs. Man kan her vælge at leje en bil i lufthavnen og køre til Philadelphia. Det tager ca 2 timer. Flyselskaberne kan sørge for billeje, så den står parat, når I ankommer.

Når familien skal finde bosted i USA har institutterne en liste med muligheder. Der er hoteller og "Bed and Breakfast".FHC ligger uden for S-togenes rækkevidde, hvorfor det er nemmest at komme til FHC med taxa eller lejet bil. Der findes forskellige former for taxaer. Almindelige taxaer, som vi kender det herhjemme, og shuttle-busser. Shuttle-busser samler forskellige rejsende sammen og kører derfor til flere forskellige destinationer til en forud aftalt pris. Shuttle-busser er billigere end almindelige taxaer. Nogle hoteller har også gratis shuttle-busser.

Aktuelt

Hjemmetræningsfamilier kæmper med fejl i sagsbehandlingen

Hjemmetræningsfamilier kæmper med fejl i sagsbehandlingen

Vejen gennem sagsbehandlingssystemet er lang og særdeles besværlig for en lille gruppe af forældre, som ønsker at hjemmetræne børn med psykiske eller fysiske handicap. Ny rapport peger på fejl i to ud af tre klagesager og en udfordret retssikkerhed på området.

Læs mere

Rapport om retssikkerhed for børn, der hjemmetrænes

Rapport om retssikkerhed for børn, der hjemmetrænes

1. oktober 2008 trådte loven om hjemmetræning af børn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i kraft. Loven blev mødt med stor glæde, da forældre siden 1998 havde kæmpet for lovgivning på området.

Læs mere

Flere af vores forældre kæmper med manglende retssikkerhed

Flere af vores forældre kæmper med manglende retssikkerhed

Der er ingen hemmelighed, at det er svært for de fleste kommuner at administrere hjemmetræningsreglerne.

Bjørns familie har været nødsaget til at gå i pressen efter at have kæmpet for den rigtige hjælp til Bjørn i mere end tre år.

Læs mere

Aktuelt: Få vores bog om hjemmetræning gratis

Aktuelt: Få vores bog om hjemmetræning gratis

I Hjernebarnets bog om hjemmetræning fortæller 28 familier om livet med hjemmetræning, og om hvorfor hjemmetræning har vist sig at være det helt rigtige for deres familie. Familierne fortæller også om deres kampe med kommunerne for retten til at vælge hjemmetræning, om deres bekymringer for barnet med hjerneskade / særlige behov og om de fantastiske resultater, som de har skabt for barnet med hjemmetræningen. I bogen fortæller tre hjælpetrænere også om, hvordan det er at arbejde som hjælpetræner hos en familie, som hjemmetræner et barn med hjerneskade / særlige behov.

Læs mere

Hovedsponsorer

  • Energi 30
  • Huset SCNM
  • Bearded Villains Denmark
  • Mikkeller
  • Børne Specialisterne
  • NTS
  • Xanado