Skip to main content

Økonomi hjemmetræning

Servicelovens § 32 giver kommunen mulighed for at yde økonomisk støtte til familier, der giver deres barn en intensiv optræning i hjemmet. Læs mere her
 
Tabt arbejdsfortjeneste:
Servicelovens § 42 giver kommunen mulighed for at yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et hjerneskadet barn. Ydelsen er betinget af, at det anses for mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer barnet. Ydelsen fastsættes på baggrund af den tidligere bruttoindtægt, dog højst med et beløb på 19.316 kr.om måneden svarende til 37 t/uge (2011 sats). Læs mere her

Det er Hjernebarnets erfaring, at en gennemsnitlig dansk familie, der giver sit barn en intensiv genoptræning i hjemmet, har brug for at søge støtte til følgende udgifter:

  • tabt arbejdsfortjeneste/lønkompensation (37 t/uge), som eventuelt kan deles mellem forældrene

  • Materialer, kurser og løn til hjælpere.

§ 32 giver forældrene mulighed for at søge om at få udgifter til kurser, materialer og løn til hjælpere dækket ialt op til 544.731 kr.årligt (2011 sats)
 
Materialer:
www.sm.dk/Temaer/sociale-omraader/Handicap/Ydelser/tabt-arbejdsfortjeneste/Sider/Start.aspx

Materialeudgifterne varierer meget i forhold til, hvilket træningsprogram familien anvender, hvorvidt familien kan producere materialer selv, samt om familien har mulighed for at skaffe materialer gratis/brugt. Nogle familier har mulighed for at låne materialer af andre familier.

Såfremt familien genoptræner efter ABR-metoden, er der ikke mange materialeudgifter, eftersom materialerne begrænser sig til en massagebænk, håndklæder, samt diverse skamler og puder. Såfremt familien genoptræner efter FHC-metoden, er der behov for væsentlig flere materialer.

Ved FHC er der behov for en del pap til at producere materialer til det intellektuelle program. Der er en god chance for at få pap gratis fra firmaer (fraklip).

Familier kan ofte også låne/købe sig til materialer fra andre familier der er færdige med at bruge deres materialer.

Andre materialer som overheadladder, sliske mv. kan man producere ud fra tegninger fra FHC. Priserne varierer meget alt efter materialevalg, samt efter om man selv kan fremstille redskabet, eller om man må købe sig til håndværkerhjælp.

Materialer som Medulla-madras, iltflaske og regulator, reflex bags, respiratory patterning machine, gravity free-udstyr osv. må man købe sig til.

På Hjernebarnets chatroom vil man ofte støde på fine materialer, der sælges efter at have været brugt kun til ét barn.

Hjælpere:
Det er muligt at ansætte én eller flere hjælpere og få dækket lønudgifter via Servicelovens §32. Hvordan hjælperne aflønnes er forskelligt fra kommune til kommune. Nogle forældre varetager selv at lønne og får refunderet pengene fra kommunen, andre familiers hjælpere lønnes via kommunens lønningskontor.

Det er ikke nødvendigvis bedst at ansætte en hjælper som har relevant uddannelse. Det vigtigste er at kemien passer hjælper og familie imellem, samt at hjælperen har hjertet på rette sted.

Hjælpere findes ved annoncering i aviser, opslag på skoler mv, via www.formidlingen.dk eller ved at nogen kender nogen.

Kurser, rejser og ophold:
Kurserne foregår typisk i Danmark, USA eller Italien.

Hvis kurserne foregår i Danmark kan familien søge om at få kursusudgifter og ophold i forbindelse med dette betalt.

Kurser i udlandet dækkes ikke af Servicelovens §32 og disse må familien selv betale.

Rejser familien til Philadelphia i USA er det vigtigt at undersøge priserne hos forskellige rejseselskaber, da priserne kan variere meget. Har familien mulighed for at bestille billetter i god tid og kan de rejse uden for ferietiden, kan der ofte opnås rabat. Flyselskaberne har en serviceordning for handicappede, som familierne kan benytte. Det betyder, at børnene kan blive transporteret i lufthavnen. Til Philadelphia skal man skifte fly én eller flere gange, derfor kan det være hensigtsmæssigt at benytte den service. Ofte kan man undgå at stå i kø ved paskontrollen, og man er sikker på, at blive transporteret hen til det rette sted.

Vælger familien at flyve til New ark lufthavn i New york vil det kunne gøres uden flyskift undervejs. Man kan her vælge at leje en bil i lufthavnen og køre til Philadelphia. Det tager ca 2 timer. Flyselskaberne kan sørge for billeje, så den står parat, når I ankommer.

Når familien skal finde bosted i USA har institutterne en liste med muligheder. Der er hoteller og "Bed and Breakfast".FHC ligger uden for S-togenes rækkevidde, hvorfor det er nemmest at komme til FHC med taxa eller lejet bil. Der findes forskellige former for taxaer. Almindelige taxaer, som vi kender det herhjemme, og shuttle-busser. Shuttle-busser samler forskellige rejsende sammen og kører derfor til flere forskellige destinationer til en forud aftalt pris. Shuttle-busser er billigere end almindelige taxaer. Nogle hoteller har også gratis shuttle-busser.