Hjemmetræning giver barnet mulighed for at udvikle sig hurtigere
Hjemmetræning er en mulighed for at kommunen kan støtte op om forældre, der selv ønsker at give sit handikappede barn muligheder for udvikling.
Forening for hjemmetræning af børn med nedsat funktionsniveau
Vi samarbejder med kommuner og sagsbehandlere, så vi i fællesskab kan sikre, at børnene får den bedst mulige træning og støtte i hjemmet.
Hvad er hjemmetræning?
Hjemmetræning dækker over at forældrene selv begynder at træne med barnet – hvad og hvordan der trænes er naturligvis afhængigt af det enkelte barn.
Forældre har ofte en større og mere specifik viden om deres barn og derfor giver det god mening, at de træner barnet fremfor fagpersoner. Når barnet hjemmetrænes er træningen langt mere intensiv og målrettet. Forældre har gode muligheder for at koordinere og målrette træningen, så der sættes ind på områder, der giver mening for barnet. Ingen er mere motiveret for at skabe udvikling end forældrene.
For et barn der har massive vanskeligheder giver det god mening at sætte massivt ind. Ofte vil forældre arbejde med kost, stimulering af sanserne, motorisk udvikling af kroppen, intellektuel stimulering af hjernen, sprog, respiration osv. på én gang.
Hjemmetræning er forældrenes valg
Barnets lov § 85 giver mulighed for at støtte forældre der ønsker at hjemmetræne med tabt arbejdsfortjeneste, samt udgifter forbundet med hjemmetræningen. For at kunne støtte skal der i grove træk opfyldes fire kriterier:
Når hjemmetræningen er påbegyndt har kommunen gode muligheder for at støtte den hjemmetrænende familie. Det optimale samarbejde kendetegnes ved god kommunikation med familierne og holde fokus på målet: Hvordan kan vi sikre os at barnet udvikles bedst muligt?
Ved at anerkende forældrenes helhedsorienterede indsats og barnets udvikling og fremadrettet se på hvordan forældrene kan støttes i hjemmetræningen opnås en dynamisk og positiv proces.
Hjemmetræning giver økonomisk gevinst i det lange løb
På en samfundsøkonomisk bundlinje er der rigtig mange penge i at støtte hjemmetræning. Det giver sig selv at jo mere selvhjulpent et barn bliver jo færre udgifter vil der være i løbet af hele barnets liv.
Det giver tilfredse borgere – mange undersøgelser peger på at forældre der inddrages og tager ansvar for det handikappede barns udvikling er glade for dels at få muligheden for at gøre en indsats og dels opleve succesen når barnet begynder at udvikle sig.
Endelig er kommunen forpligtet til at hjælpe børnene i deres udvikling ikke blot af etiske eller økonomiske grunde men både serviceloven der giver muligheden for at hjemmetræne, Folkeskoleloven der stiller krav til barnets alsidige udvikling, Sundhedsloven der giver barnet ret til behandling samt FN’s handikapkonvention der giver barnet ret til udvikling peger alle på barnets ret til blive i stand til på lige vilkår at indgå i samfundet.
En tidlig og massiv indsats giver resultater
Hjernebarnets medlemmer er givet nogle svære livsvilkår. Det er en stor sorg, når man får et barn, som ikke passer ind i normalen. Barnet har ofte et stort pasningsbehov og har brug for massiv støtte. Når de får bevilliget hjemmetræning oplever de, at de genvinder kontrollen og tager aktiv del i deres børns udvikling. Ofte begynder børnenes udvikling at tage fart, hvilket giver familierne fornyet overskud og ressourcer.
Vi appellerer derfor til kommunerne om at foretage en effektiv sagsbehandling så ventetiden bliver kortest muligt.
En skilsmisserate mod alle odds
Hjernebarnets familier har en skilsmisserate på kun 7%
Hvorfor er den så lav? Fordi børnenes trivsel øges gennem hjemmetræningen, hvilket smitter af på resten af familien. Gennem hjemmetræningen mindskes magtesløsheden over at have et barn, der kræver mere end normalt.
De mest stillede spørgsmål omkring hjemmetræningslovgivningen
Hvis træningsredskabet er nødvendigt for at opnå et mål, skal kommunen bevillige redskabet. Dette dækker også over kosttilskud, kurser, hjælpere mv.
Ja, der er ikke noget i lovgivning som hindrer hjemmetræning af flere børn. Det kan være en fordel, at man allerede kender til hjemmetræning i forvejen og har fundet gode rutiner, som også kan støtte det andet barn.
Ligeledes er det også muligt at være på barsel, såfremt hjemmetræningen kan varetages.
Den børnefaglige undersøgelse skal være afsluttet senest 4 måneder efter at kommunen har fået kendskab til barnets funktionsnedsættelse såfremt familien ønsker hjemmetræning. Ifølge Barnets Lov skal hjælpen gives tidligt og med den rette indsats fra starten. Det er vigtigt at give familierne en tidshorisont, så de kan planlægge familiens fremtid og komme godt i gang med hjemmetræningen. I de fleste kommuner fremgår det af deres hjemmeside, hvad der er sagsbehandlingstiden for godkendelse af hjemmetræning, da kommunerne efter retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 skal offentliggøre deres sagsbehandlingsfrister.
Det kan man sagtens. Ved barnets skolestart skal der ikke foretages ny bevilling af hjemmetræning – den fortsætter automatisk i tidsrummet udover skolen. Hjemmetræning kan også kombineres med hjemmeundervisning, dog ikke af samme forælder. Der ydes alene tabt arbejdsfortjeneste for hjemmetræning. Barnet kan fortsætte med at hjemmetræne det antal timer som barnet har behov for uanset om barnet starter i skole.
Bevillingen dækker fra ansøgningstidspunktet og ikke godkendelse – det gælder både tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til metodeudbydere, redskaber, materialer mv.
Der findes ingen begrænsning for antallet af træningsudbydere. For nogle børn giver det god mening at arbejde med flere træningsmetoder, så træningen dækker alle barnets udfordringer. De samlede udgifter til hjemmetræning må dog ikke overstige 706.600 kr. årligt (2024-niveau).
Kommunen skal foretage et tilsyn med hjemmetræningen hver 6. måned. Her følges op på tids- og faseplan – hvilke mål er nået? Er der nye udfordringer? Trives familien med hjemmetræningen? Den afsluttede træningsperiode gennemgås og der fastsættes nye mål.
Nej – forældrene kan frit vælge, om de vil benytte kommunens tilbud til barnet, hjemmetræne fuld tid eller lave en kombination af deltids-hjemmetræning og kommunens tilbud. Hjemmetræning er et alternativt tilbud til kommunens tilbud.
Hvis barnets træningsprogram indeholder øvelser, som kræver mere end én person, er det nødvendigt at bevillige en hjælper. Hvis der er andre årsager til at der skal være mere end en person for at kunne gennemføre hjemmetræningsprogrammet kan det også bevilges. Fx. for børn der har behov for at træne øvelser med en anden end deres forældre, for at opnå generalisering af færdigheder.
Træningen kan foregå på alle tider af dagen og aftenen. Det afgørende er at barnet trives med de tidspunkter, hvor hjemmetræningen er Træningen er ikke begrænset til hverdage mellem kl. 8-16. De fleste forældre træner i så mange timer som overhovedet muligt – også om aftenen og weekenden.
hjælp til socialrådgiveren
Har du spørgsmål til hjemmetræningslovgivningen?
Har du spørgsmål til hjemmetrænings-
lovgivningen?
Vores familierådgivere kender lovgivningen ud og ind, derfor kan de være behjælpelige med spørgsmål i forbindelse med hjemmetræning.