FAQ2024-10-01T21:25:35+00:00
Hjemmetræning paragraf 85

FAQ

Her finder du svar på det meste.

Men som medlem i Hjernebarnet får du adgang til 400 forældres viden og erfaring om hjemmetræning. De kan vitterligt svare på ALT vedrørende hjemmetræning.

Hjernebarnet ikon
Hjemmetræning paragraf 85
Hjemmetræning paragraf 85

Generelle spørgsmål om hjemmetræning

Hvor længe kan man hjemmetræne?2024-09-16T19:22:41+00:00

Du kan hjemmetræne dit barn indtil barnet fylder 18 år.

Hvordan dokumenterer jeg mit barns fremskridt for kommunen?2024-09-16T19:24:59+00:00

Dokumentation kan omfatte skriftlige rapporter, videooptagelser af træningssessioner og regelmæssige evalueringer fra jeres metodeudbyder. Denne dokumentation er vigtig for at vise fremskridt og justere træningsplanen.
Lav gerne før/efter-videoer, hvis det er muligt eller optag en træningssekvens, så kommunen kan se, hvordan I træner.

Før du begynder hjemmetræning er det en god ide at lave en ‘baseline’ over barnets nuværende udviklingsniveau. På den måde er der et udgangspunkt i forhold til at kunne måle barnets udvikling efter påbegyndelse af hjemmetræningen.

Hvad sker der, hvis jeg ikke længere ønsker at hjemmetræne?2024-09-16T19:23:35+00:00

Hvis du beslutter, at hjemmetræning ikke længere er det rette tilbud til dit barn, kan du arbejde sammen med kommunen for at finde alternative tilbud, som passer til dit barns behov.

Kan hjemmetræning hjælpe med at forbedre mit barns kommunikationsevner?2024-09-16T19:25:30+00:00

Ja, mange hjemmetræningsprogrammer inkluderer specifik kommunikationstræning, som kan hjælpe med at forbedre dit barns kommunikation, sprog og sociale færdigheder.
Mange metodeudbydere har fokus på kommunikation og bruger forskellige teknikker til at barnet kommer til at mestre både det talte sprog, men også tegn-til-tale og andre kommunikationsformer.

Hvordan forbereder jeg mig på tilsyn?2024-09-16T19:26:23+00:00

For at forberede dig på tilsyn, skal du dokumentere dit barns hjemmetræning. Beskriv jeres træningsmetoder, aktiviteter og hvordan I arbejder med jeres mål. Det kan være en god idé at lave video-dokumentation – evt. før/efter, så man kan se barnets udvikling, hvis det er muligt.
På tilsynet kan I også tale om eventuelle udfordringer, succeser og generel trivsel. Hos nogle familier deltager metodeudbyderen, hvis det giver mening.
Træningen skal dokumenteres (f.eks. med video), men det er ikke et krav, at I opnår alle mål.

Hvad sker der, hvis mit barn ikke udvikler sig med hjemmetræning?2024-09-16T19:27:35+00:00

Hvis dit barn ikke udvikler sig, bør træningsprogrammet revurderes og eventuelt justeres. Det kan også være nødvendigt at inddrage nye metoder eller specialister for at opnå bedre resultater.

Vores medlemsundersøgelse fra 2021 viste, at 85-90% af forældrene erfarede en øget trivsel samt fysisk og kognitiv udvikling hos deres børn.
Det er yderst sjældent, vi hører om børn, der ikke udvikler sig, når de hjemmetræner. Tvært imod hører vi om resultater, hvor børnene virkelig trodser alle odds og opnår færdigheder, som ingen troede var muligt.

Børn der har f.eks. en progressiv sygdom eller massive funktionsnedsættelser, kan også hjemmetræne og her handler det om at forsinke tab af færdigheder eller at træne på at bibeholde færdigheder, der ellers ville gå tabt.,  Hjemmetræning er også for børn, der har brug for mere tid til at udvikle sig. Hjemmetræning er også for børn med regredierende lidelser, hvor udvikling kendetegnes ved, at barnet er i den bedste trivsel barnet kan være i.

Kan jeg kombinere hjemmetræning med andre behandlingstilbud?2024-09-16T19:28:56+00:00

Ja, hjemmetræning kan kombineres med behandlingstilbud som fysioterapi, ergoterapi og specialundervisning. Det er vigtigt, at hjemmetræningsmålene adskiller sig fra målene i behandlingstilbuddene. Da barnet ellers vil blive dobbeltkompenseret og det er ikke tilladt i følge loven.

Hvad er de største udfordringer ved hjemmetræning?2024-09-16T19:29:38+00:00

Hjemmetræning kræver at forældrene er disciplinerede og strukturerede, så de kan sammensætte og fastholde træningen.
Du får selvfølgelig hjælp og vejledning fra din metodeudbyder, men skal selv sørge for at gennemføre træningen og arbejde med de opsatte mål.

Hvad med søskende?2024-09-16T19:30:21+00:00

Forældre, der hjemmetræner, har gode forældreressourcer og er opmærksomme på vigtigheden i at sikre, at søskende trives. .

Søskende kan ofte deltage i hjemmetræningens aktiviteter, der er planlagt i leg. Vores medlemsundersøgelser viser, at søskende til børn, der hjemmetrænes, trives bedre når familien begynder at hjemmetræne.

Hjemmetræningen kan tilrettelægges både med og uden søskende, det er helt op til den enkelte familie, hvad der passer i familien.

Mit barn er ikke hjerneskadet – kan træning hjælpe?2024-09-16T19:31:19+00:00

Dit barn skal være i målgruppen for særlig hjælp og støtte efter barnets lov § 82 for at få godkendt hjemmetræning. Det betyder, at det er konsekvenserne af dit barns nedsatte funktionsevne og ikke barnets diagnose, der afgør om barnet kan hjemmetræne.

 

Hjemmetræning kan ofte være en løsning på:

Indlæringsproblemer, forsinket udvikling, adfærdsvanskeligheder, dårlig koncentrationsevne, hyperaktivitet, kommunikationsvanskeligheder, motoriske problemer, synsproblemer, ordblindhed, høreproblemer, epilepsi, respirationsproblemer, spisevanskeligheder og meget mere.

Kan man hjemmetræne, når barnet skal begynde i skole2024-09-16T19:32:16+00:00

Ja, hjemmetræningen ophører ikke ved skolestart. Hjemmetræning er for alle børn og unge mellem 0-18 år. Der skal derfor heller ikke igangsættes en ny godkendelsesproces i forbindelse med, at et barn, der hjemmetrænes, når den undervisningspligtige alder. Man kan også hjemmetræne med samme antal timer om ugen, når barnet bliver undervisningspligtig, da der ikke er krav om at barnet kun må træne i et vist antal timer om ugen. Det afgørende er, at barnet trives med hjemmetræningen og med kombinationen mellem undervisning og hjemmetræning. Barnet må også gerne hjemmetræne selvom barnet går på en behandlingsskole eller en almen folkeskole. Det afgørende er om barnet er i målgruppen for hjemmetræning efter barnets lov § 82, hvilket vil sige at konsekvenserne af den nedsatte funktionsevne er betydelige og varige.

Hvordan foregår tilsyn?2024-09-16T19:33:09+00:00

Kommunen fører løbende tilsyn med hjemmetræningen.  Typisk er der tilsyn hver 6. måned, hvor sagsbehandleren samt fagpersoner i kommunen, såsom fysioterapeut og ergoterapeut eller psykolog besøger jer. Her gennemgår I seneste træningsperiode – hvad har I arbejdet med, hvordan har I trænet, hvilket mål et nået? Der aftales nye mål for de kommende 6 måneder. I taler også om eventuelle udfordringer eller ændringer i hjemmetræningsprogrammet.

Træningen skal være dokumenterbar – f.eks. i form af video, som vises ved tilsyn. Der er ikke krav om at der skal optages video af træningen og der er ikke krav om at kommunen skal se barnet hjemmetræne, hvis barnet ikke rummer det. Det er ikke et krav, at målene er opfyldt og ligeledes er der heller ikke krav om antallet af mål. Det er en god ide at kunne forklare, hvorfor man mener at målene ikke kunne opnås, det kan fx. være at barnet havde en anden interesse i perioden, målet ikke var i barnets nærmeste udviklingszone, at der var sygdom, dødsfald i familien eller andre udfordringer.

Hvem kan hjemmetræne?2024-09-16T19:34:11+00:00

Hjemmetræning er muligt  for forældre til børn med varige og betydelige funktionsnedsættelser, Hjemmetræning er ikke betinget af hvilken diagnose barnet har, det afgørende er hvilken konsekvenser barnets funktionsnedsættelse har. Konsekvenserne skal være varige og betydelige. Derfor kan barnet hjemmetræne uanset diagnose, kromosomvariant og genafvigelse mv. Læs mere om målgrupper her

Træning

Hvad er de mest anvendte mål for hjemmetræning?2024-09-16T19:35:20+00:00

Anvendte mål kan omfatte træning af fin- og grovmotoriske færdigheder, kommunikation, sensoriske udfordringer kognitive færdigheder, eksekutivfunktioner, social interaktion mm. Målene tilpasses barnets specifikke udfordringer og potentiale.

Kan jeg selv sammensætte mit barns træningsprogram?2024-09-16T19:36:19+00:00

For at hjemmetræne, skal du træne efter en dokumenterbar metode. Det betyder, at du kan dokumentere, at dit barn udvikler sig med den valgte metode. Du har selvfølgelig stor indflydelse på dit barns hjemmetræningsprogram, da du i samarbejde med den valgte metodeudbyder skal udarbejde målene for hjemmetræning.

Du må gerne hjemmetræne efter flere hjemmetræningsmetoder, så på den måde kan du sammensætte et træningsprogram af flere forskellige metoder.

Din metodeudbyder spiller en central rolle i hjemmetræning ved at supervisere, evaluere og tilpasse træningsprogrammet ud fra deres faglighed.

Hvordan sikrer jeg, at hjemmetræning forbliver sjov og motiverende for mit barn?2024-09-16T19:37:00+00:00

Udgangspunktet for hjemmetræning er, at barnet skal kunne se en mening med aktiviteterne/øvelserne i hjemmetræningen, for at barnet er motiveret.

Som forælder kender du dit barn bedst og får sammensat en træning, som barnet synes er sjovt.

Hvilken rolle spiller metodeudbydere i hjemmetræning?2024-08-15T10:48:44+00:00

Din metodeudbyder spiller en central rolle i hjemmetræning ved at rådgive, evaluere og tilpasse træningsprogrammet. De kan også træne forældre i de nødvendige teknikker. Forældrene udfører selv træningen, men er i høj grad vejledt af metodeudbyderen, som har ekspertisen indenfor børn med nedsatte funktionsevner.

Hvad er de mest anvendte metoder, der anvendes i hjemmetræning?2024-09-16T19:38:33+00:00

De mest anvendte  metoder inkluderer neurologisk træning, sensorisk integration, motorisk træning og kommunikationstræning. Valget af metoder afhænger af barnets behov.
Du kan se hele listen med metodeudbydere her
Du kan også få gode råd til valg af metodeudbyder fra de andre forældre, som hjemmetræner. Bliv medlem og få adgang til netværket.

Hvad er forskellen mellem hjemmetræning og traditionel fysioterapi?2024-09-16T19:39:14+00:00

Hjemmetræning integreres i dagligdagen, hvilket betyder at barnet har mulighed for at træne mange gange igennem hele dagen, mens traditionel fysioterapi ofte er en timebaseret intervention.

Når du hjemmetræner, kan du planlægge træningen med dit barn, når dit barn er mest motiveret og har energi til træningen. Hjemmetræning har mulighed for at kombinere flere aspekter som kognitivt, sensorisk, motorisk og social træning.

Kan hjemmetræning tilpasses mit barns individuelle behov?2024-09-16T19:39:46+00:00

Ja, hjemmetræning tilpasses altid dit barns individuelle behov. Programmet tilrettelægges ud fra barnets specifikke udfordringer og mål, og det justeres løbende for at imødekomme ændringer i barnets udvikling.

Kan man skifte udbyder?2024-09-16T19:40:19+00:00

Ja, det er muligt at skifte metodeudbyder af hjemmetræning. Skiftet skal godkendes af kommunen, og det kan være nødvendigt at fremlægge en ny træningsplan. Ved metodeskift er det også en god idé at beskrive hvordan den nye metode forventes at kunne hjælpe barnet.

Opstart og godkendelse

Hvordan ved jeg, om hjemmetræning er det rigtige valg for mit barn?2024-09-16T19:41:04+00:00

Det er vigtigt at overveje barnets behov samt familiens ressourcer og engagement.
Det kan være en stor hjælp at tale med andre familier som hjemmetræner, så du får indblik i hele processen.

Som medlem i Hjernebarnet får du adgang til flere hundrede hjemmetræningsforældre, og vi har stor erfaring med, at de gladeligt deler ud af erfaring og støtte til andre forældre.

Hvordan kommer vi i gang?2024-09-16T19:42:42+00:00

For at komme i gang med hjemmetræningen skal du først kontakte din kommune og informere dem om, at du ønsker at søge om hjemmetræning (Barnets lov § 85). De sender muligvis et ansøgningsskema eller fortæller dig om processen. Dernæst skal du finde den metodeudbyder, der tilgodeser dit barns behov for træning. Barnet skal målgruppevurderes (Barnets lov § 82) og der skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse (Barnets lov § 22). Hvis du ønsker at hjemmetræne, er det vigtigt, at du gør kommunen opmærksom på, at det er en ansøgning om hjemmetræning, når du henvender dig. Støtte og hjælp til hjemmetræning godkendes fra ansøgningstidspunktet også selvom sagen ikke er færdigbehandlet eller du har sendt ansøgningsskema ind.

I kan godkendes til hjemmetræning, hvis følgende betingelser er opfyldt:

1) Hjemmetræningen fremmer barnets eller den unges tarv og trivsel og imødekommer barnets eller den unges behov.

2) Forældrene er i stand til at udføre opgaverne.

3) Hjemmetræningen sker efter dokumenterbare træningsmetoder.

Bliv medlem af Hjernebarnet og få adgang til et fantastisk netværk af andre hjemmetræningsfamilier. I vores Chatforum på Facebook kan du spørge ind til træningsmetoder, ansøgningsprocessen og meget mere. Vi deler gerne ud af gode råd og støtte.

Kan man hjemmetræne, selvom barnet går i almen institution?2024-09-16T19:43:25+00:00

Ja, hjemmetræning er også for børn, som går i almen institution eller skole. Det afgørende er, om barnet har en omfattende og varigt nedsat funktionsevne og dermed er omfattet af målgruppen for særlig hjælp og støtte (Barnets lov § 82).

Hvad er en tids- og faseplan?2024-09-16T19:44:18+00:00

En tids- og faseplan er et struktureret dokument, der beskriver målene for barnets hjemmetræning samt hvilke aktiviteter, der skal udføres, og hvornår de skal finde sted. Planen hjælper med at sikre en kontinuerlig og målrettet træning, og den kan justeres løbende baseret på dit barns fremskridt.

Det kan være:
Motoriske mål
Kommunikative mål
Sociale mål
Dagligdagsmål (selvhjulpenhed)
Sensoriskes mål
Eksekutive mål
Intellektuelle mål
Sundhedsmæssige mål

Jeg har fået afslag på hjemmetræning. Hvad gør jeg nu?2024-09-16T19:45:07+00:00

Hvis du har fået afslag på hjemmetræning, kan du klage over afgørelsen hos kommunen. Det er vigtigt at indsamle al relevant dokumentation, der støtter dit barns behov for hjemmetræning, dokumentation for at du som forældre har resurserne og at metoden du ønsker at hjemmetræne er dokumenterbar.

Hvis du er medlem af Hjernebarnet, kan du tage kontakt til vores Forældrerådgivning, hvor du kan få hjælp til at klage over afgørelsen.

Hvor lang tid tager det at blive godkendt?2024-09-16T19:45:55+00:00

Godkendelsesprocessen kan variere, men ofte tager det omkring 6 måneder – nogle gange lidt længere. Sagsbehandlingsfrister skal fremgå af din kommunes hjemmeside. Her kan se hvor længe din kommune har besluttet, at de må være om at sagsbehandle en hjemmetræningsansøgning.

Når du har sendt din ansøgning på hjemmetræning, kan det være en god idé at bede kommunen om en sagsbehandlingsfrist samt følge op løbende, så de forskellige processer bliver igangsat.
Føler du, at processen trækker unødvendigt ud eller fristen er overskredet, kan du som medlem i Hjernebarnet tage kontakt til vores Forældrerådgivning.

Hvordan bliver man godkendt til hjemmetræning?2024-09-16T19:46:51+00:00

For at blive godkendt til hjemmetræning skal du indsende en ansøgning til kommunen, som inkluderer en beskrivelse af dit barns behov, en træningsplan og dokumentation fra fagfolk, der støtter ansøgningen. Kommunen vil derefter lave en målgruppevurdering samt børnefaglig undersøgelse.

Hjemmetræning kan bevilliges, hvis følgende kriterier opfyldes:

  • Træningen skal imødekomme barnets eller den unges særlige behov.
  • Træningen skal ske efter dokumenterbare metoder.
  • Forældrene skal være i stand til at udføre opgaverne i forbindelse med træningen.

Hvis du overvejer at hjemmetræne, så meld dig ind i Hjernebarnet og modtag en guide til hele processen.

Hvordan vælger man udbyder?2024-09-16T19:47:45+00:00

Når man hjemmetræner, har man frit valg blandt godkendte metodeudbydere, så længe metoden er dokumenterbar i forhold til barnets udfordringer. Her finder du listen med metodeudbydere.
Tag en snak med dem, du er interesseret i, eller bliv inspireret i Hjernebarnets Chatforum, hvor du finder hjemmetræningsfamilier med tonsvis af erfaring og gode råd.

Vi kan med vores erfaringer, og med vores kendskab til de forskellige metoder, give dig mere viden, og svare på konkrete spørgsmål, så du får mulighed for at træffe den beslutning, der er den rigtige for dit barn og jeres familie.

Økonomi og støtte

Er der økonomisk støtte til køb af træningsudstyr og hjælpere?2024-09-16T19:48:51+00:00

Ja, der er  mulighed for økonomisk støtte til køb af nødvendige træningsudgifter  gennem kommunen. Når du udarbejder din tids- og faseplan, hvor du definerer et mål for barnet, skal du  samtidig søge om nødvendige træningsudgifter til at kunne gennemføre hjemmetræningsøvelserne .

Eksempler:
Hvis du har sat et mål om at dit barn skal lære ti tegn ud fra kommunikationsmetoden tegn-til-tale og du vil arbejde med billedkort, for at visualisere ordene samtidig, kan du søge om printer og lamineringsmaskine til fremstilling af kort.

Har du sat et mål om at barnet skal lære at kravle, kan du søge om køb af gymnastikmåtter som en nødvendig træningsudgift.

Man må gerne leje eller købe nødvendige træningsredskaber til hjemmetræning. Det er op til den enkelte kommune, om det skal være leje eller køb. Kommunen skal godkende køb af redskaber, så længe de er nødvendige for at opnå de fastsatte mål med træningen.

Nogle træningsøvelser kræver, at I er flere personer om barnet. Dette kan løses ved at få en hjælper, som aflønnes af kommunen. Der er også flere andre situationer, hvor man kan få bevilget hjælpere.

Får man tabt arbejdsfortjeneste?2024-09-16T19:49:19+00:00

Ja, du får tabt arbejdsfortjeneste for de timer, du hjemmetræner, såfremt du har et indkomsttab. Dette er en kompensation for den indkomst, du mister ved at bruge tid på træningen i stedet for arbejde.

Hjernebarnet

Hvordan opdaterer jeg mine medlemsoplysninger?2024-09-16T08:30:22+00:00

Har du fået ny e-mail eller adresse kan du opdatere dit medlemsskab her

Hvordan melder jeg mig ind/ud af Hjernebarnet?2024-09-16T08:30:35+00:00

Du kan melde dig ind i hjernebarnet her
Et aktivt medlemsskab koster DKK 350,- årligt
Et støttemedlemsskab koster DKK 100,- årligt

Ønsker du at melde dig ud af Hjernebarnet, kan du gøre det her

Kan jeg få rådgivning fra andre forældre, der har erfaring med hjemmetræning?2024-09-16T19:50:38+00:00

Det kan du. Som medlem får du adgang til vores Chatforum på Facebook, hvor flere hundrede forældre dagligt vidensdeler.

Vi har alle været i en opstartsperiode, vi har alle oplevet sorgen over at få et barn med funktionsnedsættelser og vi kæmper alle en kamp for vores børn, så de opnår trivsel og udvikling.
Her er støtte, forståelse og hjælp at hente. Bliv medlem af Hjernebarnet.

Kan jeg blive sponsor i Hjernebarnet?2024-09-16T19:51:24+00:00

Ja, vi vil meget gerne have flere sponsorer. Skriv til os på sponsor@hjernebarnet.dk og få tilsendt materiale og priser på sponsorpakker.

Har du andre spørgsmål?
Så bliv medlem og få hjælp fra andre hjemmetræningsfamilier

Bliv medlem af Hjernebarnet

Bliv medlem af Hjernebarnet

Overvejer du at hjemmetræne? Så bliv medlem og få adgang til alle fordelene

  • Adgang til Hjernebarnets Forældrerådgivning, som kan støtte dig i juridiske spørgsmål samt hjælpe med at navigere i den komplekse lovgivning om hjemmetræning

  • Adgang til vores lukkede Chatforum på Facebook, hvor vi udveksler erfaringer med træning, samarbejde med kommunerne, ansøgninger, tilsyn og meget andet

  • Gratis e-bog om hjemmetræning

  • Aktiviteter for medlemmer

Hjernebarnet ikon
Gratis e-bog: Hjemmetræning af børn med hjerneskader
Go to Top