Hjemmetræning bog

Sådan bliver du godkendt til hjemmetræning

Du har besluttet dig for at hjemmetræne, men hvordan bliver du godkendt? Vi guider dig igennem processen.

Hjernebarnet ikon

Man kan blive godkendt til hjemmetræning hvis…

Godkendelsen tager udgangspunkt i målgruppevurdering, børnefaglig undersøgelse og ansøgning om hjemmetræning med afsæt i Barnets lov § 85

Man kan blive godkendt til hjemmetræning hvis…

  • Hjemmetræningen fremmer barnets eller den unges tarv og trivsel og imødekommer barnets eller den unges behov

  • Forældrene er i stand til at udføre opgaverne

  • Hjemmetræningen sker efter dokumenterbare træningsmetoder

Godkendelsen tager udgangspunkt i målgruppevurdering, børnefaglig undersøgelse og ansøgning om hjemmetræning med afsæt i Barnets lov § 85

Økonomien i hjemmetræning

Lovgivning i hjemmetræning giver økonomisk støtte til familier, der giver deres barn en intensiv optræning i hjemmet.

Du får tabt arbejdsfortjeneste
Kommunen yder hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der hjemmetræner. Du har mulighed for at træne fuld tid, men du kan også vælge, at barnet skal være deltid i institution eller skole. På den måde kan træningen f.eks. foregå om eftermiddagen eller hele dage, mens du arbejder deltid og får tabt arbejdsfortjeneste for de resterende timer. Tabt arbejdsfortjeneste udregnes efter din løn og arbejdstimer før hjemmetræning.

Materialer, kurser og hjælpere
Kommunen dækker udgifter til metodeudbyder(e), træningsmaterialer, kurser og løn til hjælpere. Udgifterne må samlet ikke overstige 706.600 kr. årligt (2024-niveau).

Refusion af udgifter er gældende fra ansøgningstidspunktet, hvis hjemmetræning bevilges.

Trin for trin

Sådan bliver du godkendt til hjemmetræning

01.

Bliv medlem af Hjernebarnet

02.

Søg om hjemmetræning

03.

Vælg træningsmetode

04.

Målgruppevurdering

05.

Børnefaglig undersøgelse

06.

Godkendt

01. Bliv medlem af Hjernebarnet

Inden du søger om hjemmetræning, bør du blive medlem. Derefter kan du booke en samtale med vores familierådgivere og komme godt fra start.

02. Søg om hjemmetræning

Tag kontakt til din kommune og fortæl, at du gerne vil søge om hjemmetræning. Det er herefter kommunen opgave at opstarte processen.

03. Vælg træningsmetode

Som ny familie er det vigtigt at finde en træningsmetode, der passer til barnets og familiens behov og ønsker.
Ta’ en snak med flere udbydere, så du finder den rigtige løsning for jer.

04. Målgruppevurdering

Kommunen laver en målgruppevurdering efter Barnets lov § 82. Barnet skal have en betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Der skal lægges vægt på hvordan funktionsnedsættelsen påvirker barnets hverdag og trivsel.

05. Børnefaglig undersøgelse

En børnefaglig undersøgelse er en grundig vurdering af et barns trivsel, udvikling og behov for støtte. Denne undersøgelse foretages af kommunen, og den tager udgangspunkt i hele familiens ressourcer og trivsel.

06. Godkendt

Stort tillykke. Du kan nu gå i gang med hjemmetræning.

Din kommune har vejledningspligt, og derfor skal de informere dig om muligheden for hjemmetræning, så snart de er blevet opmærksomme på, at jeres barn har funktionsnedsættelser.

Kommunen skal også offentliggøre sagsbehandlingsfrister. Dem kan du finde på kommunens hjemmeside, men det kan også være en god idé at spørge ind til fristerne, når du søger om hjemmetræning, og følge op undervejs. Den faglige undersøgelse skal gennemføres senest 4 måneder efter, at kommunen er blevet opmærksom på barnets eller den unges særlige behov for støtte.

Hvad er en tids- og faseplan?

Når du søger om hjemmetræning hos kommunen, skal du udfylde en tids- og faseplan.

Her beskriver du formålet med træningen og hvilke mål, du vil opnå. Målene er typisk defineret i samarbejde med jeres metodeudbyder.

Der kan fastsættes mål indenfor områder som motoriske, kommunikative, sociale, adfærdsmæssige, selvhjulpenhed, sanser, intellektuelle, sundhed mv. I behøver ikke at have mål i alle kategorier, men målene skal være dokumenterbare (f.eks. ved at vise en før/efter-video efter træningsperioden, som viser fremskridt).

Hvad er en børnefaglig undersøgelse?

En børnefaglig undersøgelse er en grundig vurdering af et barns trivsel, udvikling og behov for støtte. Denne undersøgelse foretages af kommunen og er baseret på Barnets Lov § 20 og 22. Formålet er at få et omfattende billede af barnets situation, så der kan træffes informerede beslutninger om den nødvendige støtte eller indsats.

Der lægges vægt på forældrenes ressourcer og evne til at støtte barnet. Samtidig vurderes familiens samlede situation og eventuelle behov for hjælp.

En børnefaglig undersøgelse er vigtig for at sikre, at barnets behov bliver mødt på en hensigtsmæssig måde, og at familien får den nødvendige støtte.

Træn deltid eller fuldtid

Træn de timer, som giver mening for jer

Nogle træner fuldtid, mens andre kombinerer træning og f.eks. børnehave eller skole. Hver familie indretter hverdagen med hjemmetræning på en måde, som passer til deres familie.

Familier, som hjemmetræner, lever et helt almindeligt familieliv, hvor der er plads til søskendes behov, at holde weekend, dyrke fritidsaktiviteter og holde ferier.

Bliv medlem af Hjernebarnet

Bliv medlem af Hjernebarnet

Overvejer du at hjemmetræne? Så bliv medlem og få adgang til alle fordelene

  • Adgang til Hjernebarnets Forældrerådgivning, som kan støtte dig i juridiske spørgsmål samt hjælpe med at navigere i den komplekse lovgivning om hjemmetræning

  • Adgang til vores lukkede Chatforum på Facebook, hvor vi udveksler erfaringer med træning, samarbejde med kommunerne, ansøgninger, tilsyn og meget andet

  • Gratis e-bog om hjemmetræning

  • Aktiviteter for medlemmer

Hjernebarnet ikon
Gratis e-bog: Hjemmetræning af børn med hjerneskader