Hjernebarnet er en forening for forældre, der hjemmetræner deres børn
I Hjernebarnet mødes vi på tværs af diagnoser, da udgangspunktet er barnets behov for hjælp til udvikling.
Vi favner autistiske børn, fysisk og psykisk handicappede børn, børn med cerebral parese (spastisk lammelse), børn med forsinket udvikling, mental retardering, hyperaktive børn, børn med epilepsi, blinde og døve børn, samt børn med syndromer, genafvigelser og mange andre udfordringer og diagnoser.
Forening for hjemmetræning af børn med nedsat funktionsniveau
De fleste børn, der hjemmetræner, er født med nedsat funktionsniveau, mens andre først har pådraget sig en skade senere i livet. Vores vigtigste budskab er, at alle børn – uanset årsag eller omfang – kan opnå forbedringer og øget livskvalitet gennem en målrettet og systematisk træningsindsats, der tager udgangspunkt i deres individuelle behov.
Vores historie
Hjemmetræning af børn med funktionsnedsættelser har fundet sted i Danmark siden 1999 og sker under professionel faglig supervision. Vi har opnået markante resultater og opbygget omfattende viden og erfaring, som vi ønsker at dele. I 2008 blev retten til hjemmetræning lovfæstet gennem § 32 i Serviceloven, efter en betydelig indsats fra foreningerne Hjerneaktiv og Hjernebarnet. Dette sikrer, at familier med børn, som har funktionsnedsættelser nu kan hjemmetræne deres børn med dokumenterbare metoder fra både ind- og udland, med økonomisk støtte fra deres kommune. Forældrene skal dog leve op til krav om dokumentation samt flere årlige tilsyn og opfølgninger fra kommunale fagpersoner.
Hjernebarnets Forældrerådgivning griber dig
Som medlem af Hjernebarnet får du adgang til rådgivning fra vores to erfarne forældrerådgivere, Nina Reffstrup og Margit Jonsson, som begge har omfattende ekspertise inden for lovgivningen om hjemmetræning.
Nina og Margit har hjulpet flere hundrede familier med at starte hjemmetræning og navigere i den komplekse lovgivning. Desværre er der fejl i næsten halvdelen af sagerne om manglende hjælp til børn med handicap, men med deres ekspertise kan Nina og Margit vejlede både kommuner og forældre, der møder udfordringer i forhold til hjemmetræningsreglerne.
Hjernebarnet arbejder for at sikre medlemmernes rettigheder til hjemmetræning
Omgørelsesprocenten for børnehandicapområdet var i 2023 på 48,4 pct.
Det betyder, at mange familier desværre er nødt til at klage over afgørelser og vente endnu længere på at få hjemmetræning bevilliget. Det har stor konsekvens for familierne og barnets udvikling. Hjemmetræningsreglerne er desværre det enkelt område, hvor kommunerne begår flest fejl i deres afgørelser. I Hjernebarnet arbejder vi politisk for at sikre medlemmernes rettigheder til at anvende lovgivningen – bland andet gennem vores familierådgivning.