Filosofien bag målrettet træning

ANSVARET LIGGER HOS FORÆLDRENE!

Fælles for de hjemmetræningsmetoder, som Hjernebarnet p.t. anbefaler er, at det er forældrene, der betragtes som primært ansvarlige for deres barns udvikling. De er nøglepersonerne der har tilstrækkelig entusiasme, og som vil bruge den tid, der er helt nødvendig, for at det hjerneskadede barn kan udvikle sig. Med disse metoder fokuseres på at forældrene er ressourcen, der skal få det hjerneskadede barn til at udvikle sig.

HVORDAN?

Forældre oplæres i teknikker, der skal kunne bruges forsvarligt i det hjemlige miljø. Dette forudsætter et system med undervisning, supervision, kvalitetskontrol og en kontinuerlig uddannelse af forældrene.

TRADITIONELT

I et sundhedssystem som det danske, betragtes forældre som personer der giver omsorg, og som observerer det hjerneskadede barn. Lægernes professionelle ekspertise sigter på at gøre livet med det hjerneskadede barn, mere "håndterbart" for forældrene. Man ved det er en stor udfordring/belastning at få et hjerneskadet barn, og af den grund forsøger man at rådgive, så familien kan få en hverdag til at fungere bedst muligt. Derfor træffes der af og til beslutninger, der ikke er mest optimale for det hjerneskadede barn, og heller ikke altid for familien som en helhed.

Forældre kan godt blive instrueret i nogle specielle øvelser o.l., men de betragtes aldrig som primært ansvarlige for barnets udvikling. Det gør derimod professionelle behandlere som f.eks. fysioterapeuter, ergoterapeuter, læger, lærere og pædagoger. Igennem mange år har beskeden til de forældre, der stod med et hjerneskadet barn været: "I skal koncentrere jer om at være forældre, ikke terapeuter".

Når man som forælder samtidig oplever at de professionelle behandlere indenfor det etablerede system, har en opgivende/uambitiøs holdning i forhold til éns barns udviklingsmuligheder, er det for mange en uacceptabel "løsning". Den udbredt opgivende holdning er beskrevet i en lægeerklæring om en alvorligt hjerneskadet patient som følger: "Man må konstatere, at den gængse indstilling til disse børn og deres handicap er meget statisk, da man langt hen ad vejen anser, at deres tilstand er stationær og irreversibel.

Vi taler altså om en almen terapeutisk nihilisme, som angiveligt ej bekommer hverken patienten eller deres forældre vel." I Hjernebarnet støtter vi de forældre, der ikke kan leve med at lade andre bestemme, hvilken behandling, deres barn skal have og som ikke mener, at den behandling, der tilbydes er tilstrækkelig virksom for deres barn. De forældre, der vælger at påtage sig opgaven har ifølge Marselisborg-rapporten og vore egne medlemsundersøgelser opnået forbedret trivsel for såvel deres barn som familien som helhed. I 2008 blev loven om hjemmetræning vedtaget.

VIL DU VIDE MERE?

Læs mere om de forskellige metoder her på siden. Har du spørgsmål angående metoder kontakt da enten bestyrelsen via mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., skriv en besked via Hjernebarnets facebookside eller overvejer I hjemmetræning af Jeres barn, så meld Jer ind i foreningen og få adgang til vores chatforum, hvor man bl.a. kan snakke med andre forældre om erfaringer med de forskellige metoder.

NB  NB  Klik her for at melde dig ind i foreningen.

Bliv medlem

family copy 14164737688nk4g 1 origBLIV MEDLEM

250 kr
Aktivt medlemskab for familier med hjerneskadede børn -
giver adgang til Hjernebarnets interne chatforum på Facebook.
100 kr
Passivt støttemedlemskab

Køb medlemskaber her >>